06 - 4668 9690 info@chi-balans.nl

Kijk  jij weleens door een papieren vergrootglas?
Vandaag ving ik in het bos een flard van een gesprek op   “…. vergrootglas. En dan bedoel ik een papieren vergrootglas …..”  toen waren we elkaar gepasseerd. Het zette me aan het denken. Ik vond het een mooie uitdrukking een papieren vergrootglas en vroeg me af hoe het gesprek verder was gegaan.

Hoe vaak leg jij dingen onder een vergrootglas? Ik doe het regelmatig. En nee niet letterlijk, maar toch. Ik doe het in gedachten. Soms kan iets me echt bezig houden. Dan ga ik in gedachten na wat er precies gebeurd is, wat er gezegd en gedaan is. Dat kan veel helderheid geven, het helpt me om dingen te begrijpen. Het kan ook heel handig zijn als je een vraag op wilt lossen. Dit werkt niet, waarom zou dat zijn en waar loopt het spaak. Tot waar loopt het wel goed en wat kan ik veranderen. Of is een andere weg misschien handiger en logischer. Het vergrootglas geeft inzicht.

En dat papieren vergrootglas kan heel goed helpen om alles op een rijtje te zetten. Het maakt veel zichtbaar als je de voors en tegens opschrijft en naast elkaar zet. Zo kan je er meer grip op krijgen. Het lost niet meteen je vraag op. Want ja, hoe belangrijk vind je de voors en tegens, hoe zwaar wegen ze. Die beslissing is een volgende stap, maar de eerste stap is met het papieren vergrootglas gezet. En voor een lastige beslissing kan dit overzicht je inzicht en rust geven. Doordat je alles op een rijtje gezet hebt, kun je het even laten bezinken er even afstand van nemen om het er op een later tijdstip weer bij te pakken. Je hoeft dan niet opnieuw te beginnen met al je overwegingen. Vaak kan je dan vanuit meer rust verder kijken naar je vraag en dingen aanvullen. Het afstand nemen zorgt er vaak voor dat je weer met een frisse blik kunt kijken.

En hoe doe je dat als je piekert? 
Soms kan het helpen om dat papieren vergrootglas te gebruiken. Doordat het helderheid geeft en het als het opgeschreven is vaak minder groot is dan het voelt. Of je ziet opeens ook de andere kant van het verhaal. Door die helderheid kan je het dan los laten. Piekeren leidt meestal tot weinig en kost veel energie. Als je merkt dat het vergrootglas er voor zorgt dat je je vast bijt in het piekeren dan zou ik zeggen maak er een prop van en kijk of je hem met een voltreffer in de prullenbak kunt gooien. En in plaats van van alles op te schrijven ga je naar buiten om even je hoofd leeg te laten waaien.

In NO-TIME minder stress

 

Ben je ook klaar met al die stress?

Wil je meer rust in je leven en ruimte in je hoofd?

Heb je behoefte aan praktische tips die je

makkelijk kunt toepassen? 

 

Je kunt NU starten.

Vul hieronder je naam en email in

en ontvang de GRATIS tips.

Gelukt. Dankjewel voor het aanvragen.