06 - 4668 9690 info@chi-balans.nl

Durf jij nee te zeggen of vind je dat moeilijk?

Misschien heb je de neiging om automatisch ‘ja’ te zeggen tegen alle verzoeken die je krijgt. Je vindt dat dat moet of hoort. Het wordt immers van je gevraagd. Dat kan zijn in werk maar ook privé.  Of je vindt het moeilijk om nee te zeggen. Bang voor de confrontaties en conflicten die dat kan opleveren of om niet meer aardig gevonden te worden. Of je eist veel van jezelf, je vindt dat je van alles  moet kunnen dus dan kan dit er ook nog wel bij. 

Als je jezelf hierin herkent, is er de kans dat je eigenlijk zelf niet zo goed weet waar je grenzen liggen.
Je vraagt het jezelf namelijk nooit af. Maar onderhuids is er wel een gevoel van irritatie als iemand je vraagt om iets te doen. Niet nog meer, je hebt al genoeg te doen. En binnenin je gaat het rommelen. Misschien heb je het zelf nog niet eens helemaal door dat het hier om je grenzen gaat. 

Nee zeggen tegen anderen valt niet altijd mee. Want hoe breng je dat?
Soms is de ander helemaal niet duidelijk dat je in verlegenheid wordt gebracht door de vraag. Die weet immers niet waar jouw grenzen liggen als jij niets zegt en kan er dus ook geen rekening mee houden. Het is daarom belangrijk om dat bij elkaar na te gaan. Tot waar gaat jouw grens? Tot waar gaat die van mij? En daar over in gesprek te gaan. Zo blijf je met elkaar in verbinding en dat is de basis van een goede communicatie. 

Zolang je JA blijft zeggen tegen een ander, zeg je NEE tegen jezelf. 

Het is helemaal niet erg om eens nee te zeggen of om je eerst eens even af te vragen of je dat
wel wilt en kunt.
Nee, dat kan ik er echt niet bij hebben.
Nee, ik kan het wel maar ik doe het helemaal niet graag.
Nee, dat komt me niet goed uit.
Door NEE te zeggen, kan je beter voor jezelf zorgen. En nee hoeft echt niet altijd een conflict op te leveren. 

Door in gesprek te blijven met de ander kun je conflicten voorkomen. Want een ander merkt het vaak als je je grenzen niet aan geeft, terwijl je toch een nee voelt. Je lichaamstaal hoe subtiel ook, zegt meer dat je je je bewust bent.  Dat levert dan onbedoeld ook wrijving op. Dus vraag aan de ander of het anders kan en hoe belangrijk het is. Als de ander niet met jou mee kan gaan, kan je bij jezelf na gaan hoe belangrijk het voor jou is. Of je er misschien door een andere aanpak of benadering toch in mee kan gaan. Zo ben je duidelijk naar elkaar. 
 En zo kun je ook je eigen grenzen steeds beter leren kennen.

 

In NO-TIME minder stress

 

Ben je ook klaar met al die stress?

Wil je meer rust in je leven en ruimte in je hoofd?

Heb je behoefte aan praktische tips die je

makkelijk kunt toepassen? 

 

Je kunt NU starten.

Vul hieronder je naam en email in

en ontvang de GRATIS tips.

Gelukt. Dankjewel voor het aanvragen.